فهرست مطالب

فصلنامه زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان)
سال دوازدهم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صدرالدین طاهری*، آیگین مردانی صفحات 1-17

    بومی‏ سروده ‏ها به‏ سبب بیرون ماندن از دایره ادبیات فاخر و رسمی کمتر در حوزه مطالعات ادبی مورد پژوهش نظام‏ مند قرار می‏گیرند. همچنین زنان اغلب به‏ عنوان آفرینشگران اثر ادبی نادیده انگاشته شده‏ اند و این کاستی جست وجوی فردیت زن در چارچوب گفتمان‏های ادبی را دشوار کرده است. بدین‏سبب، به سهم زنان در شکل‏ دهی به مجموعه ادبیات کرمانجی نیز تاکنون پرداخته نشده است. این نوشتار یک موردکاوی در حوزه نقد ادبی فمنیستی، با رویکرد تحلیلی تفسیری و با هدف توسعه‏ ای است که تلاش دارد با کشف نشانه‏ های نوشتار زنانه در سه‏ خشتی‏ های کرمانجی، بسامد صدای زنان را در این آثار آشکار کند. در جست وجوی این نشانه ‏ها، نگارندگان هزار و 386 سه‏ خشتی را بررسی کردند که از این شمار، 269 سروده (یک‏ چهارم از اشعار دارای شناسه جنسیتی) را می‏توان بارور از نشانه ‏های بیان زنانه دانست. سه ‏خشتی ‏های سروده‏ شده از سوی زنان، از دید موضوع در پنج گروه قابل بخش‏ بندی اند: عشق و دلدادگی؛ ازدواج؛ مهاجرت، کوچ و جنگ؛ نقش ‏پذیری اجتماعی؛ و اندرز، نفرین، معرفی خود و...؛ شناسه‏ های بیان زنانه در این ترانه ‏ها را می‏توان در دو گروه شناسه‏ های صریح و ‏شناسه ‏های ضمنی بخش‏بندی کرد که هریک به چهار شیوه متفاوت به‏ کار رفته‏ اند. در این سروده ‏ها روح زن کرمانج بدون پرده و نقاب آشکار می‏شود و با شنونده به گفت وگو در می ‏آید. او دیگر زنی نیست که نویسندگان مرد گاه ستودنی همچون یک معشوق یا مادر و گاه نفرت‏ بار همچون یک وسوسه ‏گر یا ساحره برای ما وصف کرده باشند. به ‏یاری نوشتار زنانه، او جهان پیرامون را با همه رخدادها و پدیده ‏های شگفت ‏آورش از دریچه چشم خود برای خوانشگرانش ترسیم می‏کند.

    کلیدواژگان: ادبیات کرمانجی، سه ‏خشتی، نقد ادبی فمنیستی، نوشتار زنانه
  • ساناز خانبانزاده، مریم ارمغان*، جمال الدین سهیلی صفحات 19-49
    فعالیت حرفه ای زنان در ایران قبل از قاجار چندان مرسوم نبوده است، ولی از نیمه های دوره قاجار فرصت برای حضور زنان در جامعه فراهم شد. با توجه به اینکه حضور زنان معمار در معماری معاصر ایران اغلب نادیده مانده، هدف این پژوهش معرفی زنان معمار در دوره پهلوی و بررسی اثرگذاری آن ها در حوزه های معماری است. پرسش اصلی پژوهش این است که عملکرد زنان معمار در دوره پهلوی در کدام حوزه های معماری صورت گرفته و تاثیرگذاری آن ها چگونه بوده است. فرض بر آن است که فعالیت زنان در حوزه حرفه ای اثرگذاری بیشتری داشته است. به این منظور، مقاله از نوع کیفی، روش پژوهش تاریخی تفسیری و تاریخ شفاهی و شیوه گردآوری داده ها، اسنادی و کتابخانه ای و مصاحبه با پیش کسوتان معماری است. در این زمینه، عملکرد زنان معمار متغیر مستقل و میزان فعالیت و آثار و دستاوردهایشان در حوزه های معماری متغیر وابسته است. نتایج بیانگر آن است که هم زمانی تحصیل در دانشگاه و کار در دفاتر معماری و توسعه ساخت وساز در کشور علتی بوده که زنان معمار بتوانند در حوزه حرفه ای بیشتر از آکادمیک فعالیت داشته باشند، ولی، با وجود این، آن ها در حوزه آکادمیک تاثیرگذار و در حوزه حرفه ای تاثیرپذیر بودند.
    کلیدواژگان: زنان معمار، جنسیت، معماری پهلوی، معماری معاصر
  • سهیلا صادقی فسایی*، ابوالفضل اقبالی صفحات 51-70

    عرصه سیاست‏ گذاری امر جنسی در ایران محل مناقشه نظری دو رویکرد عمده است. مقاله حاضر درصدد ارایه یک صورت‏ بندی گفتمانی از مناقشات نظری این دو رویکرد در جامعه ایرانی است. در این پژوهش، از روش تحلیل گفتمانی فرکلاف و لاکلا و موف به صورت ترکیبی بهره گرفته شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که رویکرد اول با ابتنا بر مبانی دینی، ایده تربیت جنسی با محوریت اخلاق جنسی را پیگیری می‏کند و مفاهیمی چون هویت جنسی، ازدواج آسان و بهنگام، حجاب و خویشتن‏داری و... را در زیست جنسی جامعه ایرانی برساخت و امر جنسی را در شبکه ‏ای از عناصر زیستی و فرهنگی مطالعه می‏کند که در آن گاهی مواجهه با امر جنسی نه تنها زدودن ابهام، بلکه حتی افزودن بر آن نیز هست. رویکرد دوم نیز با ابتنا بر ادبیات لیبرالیستی جامعه بین‏المللی بر ضرورت آموزش جنسی با محوریت دانش و آگاهی جنسی تاکید دارد و دال‏ها و مفاهیمی چون تمایز همجنس‏ گرایی و هم‏جنس ‏بازی، احترام به حقوق اقلیت‏های جنسی، تمایز جنس و جنسیت، نفی ازدواج کودکان و... را برساخت می‏کند. مهم ترین استراتژی این گفتمان در مواجهه با امر جنسی، صراحت و ابهام ‏زدایی از امر جنسی است. عرصه عمومی متاخر مناقشات این دو رویکرد، سند 2030 سازمان ملل بود.

    کلیدواژگان: آموزش جنسی، امر جنسی، تحلیل گفتمان، جامعه ایرانی
  • روناک دورخ*، حامد نوری صفحات 71-90

    یکی از مسایل مطرح شده در حوزه جامعه شناسی بدن، که امروزه در میان دختران و زنان رواج فراوانی یافته، مدیریت بدن است که در آن افراد با تغییر ویژگی های ظاهری بدن، خود را با دیگران مقایسه می کنند. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر اجرا توصیفی تحلیلی است. در این پژوهش از روش پیمایشی استفاده شد. ابزارهای پژوهش عبارت اند از: پرسش نامه سرمایه فرهنگی بوردیو و پرسش نامه محقق ساخته مقیاس مدیریت بدن زنان و مقایسه اجتماعی گیبونز و بونک. این پژوهش در سال 1398 انجام شده است و حجم نمونه را 382 نفر از زنان و دختران 20 تا 45 ساله شهر سنندج تشکیل داده اند. روش نمونه گیری از نوع خوشه ای چندمرحله ای بوده و برای تجزیه و تحلیل داده های کمی از نرم افزارهای SPSS22 و LISREL استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که میان متغیرهای مدیریت بدن، سرمایه فرهنگی، رسانه، مقایسه اجتماعی متغیرهای ذکرشده رابطه معناداری وجود دارد. مدل جامعه شناختی مدیریت بدن در زنان بر اساس سرمایه فرهنگی و رسانه با میانجی گری مقایسه اجتماعی در شهر سنندج دارای برازش است. اثر پیش بینی مدیریت بدن بر اساس مقایسه اجتماعی در این پژوهش 48/0، اثر پیش بینی مدیریت بدن بر اساس سرمایه فرهنگی در این پژوهش 47/0 و اثر پیش بینی مدیریت بدن بر اساس رسانه در این پژوهش 46/0 است. در زنان شهر سنندج مقایسه اجتماعی منبعی ضروری از اطلاعات درباره خود مدیریت بدن به شمار می آید و فرایند های مقایسه اجتماعی شکاف میان مباحث مربوط به خود و مفهوم هویت فردی و میان گروهی را پر می کنند. با افزایش مصرف رسانه های خارجی، مدیریت بدن افزایش می یابد. در واقع، این یافته تلویحا نشان می دهد که جامعه مورد نظر درمعرض منابع خارجی و نوظهور هویت ساز قرار گرفته اند و مخاطبان ساعت های درخور توجهی را در شبانه روز از رسانه هایی همچون ماهواره ا اینترنت و فضای مجازی استفاده می کنند.

    کلیدواژگان: رسانه، سرمایه فرهنگی، مدیریت بدن، مقایسه اجتماعی
  • رضا پیش قدم، علی درخشان*، اعظم جنتی عطایی صفحات 91-115

    پژوهش پیش‏رو بر آن است تا در بستر الگوی هایمز [39] به بررسی زباهنگ «مردسالاری» و «زن‏سالاری» در فیلم‏های ایرانی بپردازد. این پژوهش از نوع کیفی و توصیفی بوده و درحقیقت انتخاب زباهنگ‏ها با هدف بررسی تفکرات و تغییر نگرش و دیدگاه فرهنگی جامعه ایرانی در دو دهه 1360 و 1390 است. در همین زمینه، 100 فیلم ایرانی که از نوع خانوادگی و اجتماعی و شامل 50 فیلم دهه 1360 و 50 فیلم دهه 1390 هستند از نظر گفتمانی و چگونگی به‏کاربردن گفت‏وگوهای نشان‏دهنده زباهنگ «مردسالاری» و «زن‏سالاری» بررسی شدند. حدود 500 پاره‏گفتار از فیلم‏های سینمایی ایرانی دهه 1360 و 500 پاره‏گفتار از فیلم‏های سینمایی دهه 1390 یادداشت و واکاوی شدند. مشخص شد که بیشترین بسامد زباهنگ مردسالاری در فیلم‏های ایرانی دهه 1390 به موارد تهدید،‏ بزرگ‏بینی، عصبانیت، دستور، متلک‏گویی، امرونهی، نیش وکنایه، پرخاش و تحقیر اختصاص یافته است و بیشترین بسامد زباهنگ «زن‏سالاری» در فیلم‏های ایرانی دهه 1390 شامل تعیین تکلیف کردن، غر زدن، تحقیر کردن، کنایه زدن، جلب ‏توجه‏ کردن، عصبانیت، شکایت و بزرگ‏بینی است. به‏ نظر می‏رسد با توجه به تغییر و تحولات فرهنگی و اجتماعی جامعه ایرانی در گذر زمان و پیشرفت چشمگیر فناوری در سراسر دنیا و تاثیر مستقیمی که این پیشرفت بر فرهنگ و نگرش جامعه ایرانی داشته است، طرز تفکر و نگرش جامعه دستخوش تغییراتی شده و دیدگاه افراد جامعه از تفکرات مردسالار به تفکرات زن‏سالار تغییر یافته است. در واقع، همان گونه که انتظار می‏رفت، می‏توان دهه 1360 را مصداق بارز تفکر مردسالارانه و دهه 1390 را مصداق بارز تفکر زن‏سالارانه برشمرد. در پایان، مجموعه‏ای از کاربردهای این زباهنگ، با عنوان هنجارهای گفتمان، بررسی و مشخص شدند.

    کلیدواژگان: الگوی SPEAKING هایمز، زباهنگ، زن‏سالاری، فرهنگ، فرهنگ‏کاوی زبان، مردسالاری، فیلم‏های ایرانی
  • محمدحسن صادقی مقدم*، امین امیرحسینی صفحات 117-130

    اهمیت تشکیل خانواده و بقای آن در دین اسلام به حدی است که گسستن این پیمان، حتی در شرایطی که با درخواست طرفین هم باشد، نزد پیامبر اسلام (ص) مغبوض ترین اعمال است. درعین حال، از آنجا که اصل در اسلام دوام و بقای نکاح است؛ فرصتی برای بازگشت به خانواده با سازوکاری آسان با عنوان عده طلاق رجعی بنا نهاده که طرفین به راحتی این نهاد مقدس را از نو به پا دارند. با وجود این، انواعی از طلاق وجود دارد که با عنوان طلاق باین پیمان زناشویی پایان می یابد و فقط با عقد جدید ازدواج ممکن می شود. در طلاق خلع با کراهت زن و طلاق مبارات با کراهت از طرفین و در هر دو صورت با پرداخت مالی از طرف زن به شوهر، طلاقی باین، یعنی غیرقابل رجوع واقع، می شود. طلاق به عوض نیز حتی در صورت عدم کراهت از طرف زوجه یا زوجین و با پرداخت مالی از طرف زن به شوهر یا ابراء ذمه شوهر به نفقه گذشته یا مهریه یا سایر دین های احتمالی منظور است. بررسی و تحلیل ماهیت حقوقی و آثار اجتماعی و فرهنگی این نوع طلاق سوال این تحقیق است. درحقیقت، تسهیل در جدایی زوجین با پرداخت عوض و درعین حال تراضی طرفین به گسستن پیمان زناشویی، بدون وجود کراهتی از سوی طرفین، تاثیراتی در حوزه ازدیاد طلاق ایجاد می کند و به همین دلیل ضرورت توجه به آثار فرهنگی و اجتماعی آن را اجتناب ناپذیر می کند.

    کلیدواژگان: آثار فرهنگی طلاق معوض، طلاق خلغ، طلاق معوض، طلاق مبارات
  • فرح انگیز صبوحی ثانی*، یاسین صدقی، مهدی رازانی صفحات 131-153

    زیورآلات فلزی سنتی و بومی بانوان در سیستان و بلوچستان از آثار زینتی مهم بوده که تا چند دهه پیش استفاده می‏شده است. این آثار که در طرح‏ها و مدل‏های گوناگون ساخته می‏شده از شاخص ‏ترین دست‏ ساخته‏ های هنری جنوب‏ شرق است که امروزه رو به فراموشی رفته و به مطالعه و تحقیق در این زمینه نیاز دارد. به همین منظور، در این مقاله سعی شده است با مطالعه زیورآلات سنتی بانوان بلوچ به بررسی روش‏های ساخت، ساختار و چیستی مواد مورد استفاده آن ها پرداخته شود. ازاین رو، در مطالعه حاضر 9 نمونه از زیورآلات مرسوم زنان بلوچی مورد آزمایش و بررسی قرار گرفته ‏اند و روی آن ها آزمایش ‏هایی همچون متالوگرافی (OM)، رادیوگرافی، سی‏تی اسکن (CT-Scan)، آنالیز پراش پرتوی ایکس (XRD) و آنالیز فلورسانس اشعه ایکس (XRF) انجام گرفته است. بررسی‏ها و آزمایش‏های ساختارشناسی زیورآلات فلزی نشان داد پایه فلزی اصلی آثار تماما از آلیاژ نقره مس است و با ساختار یوتکتیک و با روش‏های ریخته ‏گری ساخته شده ‏اند. به‏ طوری که آزمایش‏های عنصری و ترکیبی دو عنصر نقره و مس را به ترتیب با بیشترین میزان در ترکیب نوع آلیاژ شناسایی کرده است. همچنین، نوع اتصالات، لحیم‏ کاری و مغز فلزی زیورآلات توسط بررسی‏های رادیوگرافی و سی‏تی اسکن بررسی شده است.

    کلیدواژگان: رادیوگرافی، زیورآلات نقره‏ای، ساختارشناسی، سی‏تی اسکن، متالوگرافی، XRD، _ XRF
|
  • Sadreddin Taheri *, Aigin Mardani Pages 1-17

    Since folk poems are outside the realm of official literature, they have received less attention in the field of literary studies. Also, women are often overlooked as creators of literary works; and this has made it difficult to search for female individuality in the context of literary discourses. Thus, the role of women in shaping Kurmanj literature has not yet been addressed. This essay as a case study in the field of feminist literary criticism with an interpretive analytical approach, has tried to reveal the significance of female voice in the collection of Kurmanj Sechischtis, by discovering the signs of ecriture feminine. Sechischti lyrics are an important part of the literature and folklore of the Iranian Kurmanj nomads. A Sechischti has three hemistiches, each with eight to ten syllables, with words derived from nature and everyday life based on individual experiences and ethnic memories of anonymous poets. In search of these signs, the authors have examined 1386 poems; of these, 269 poems (a quarter of poems with gender identity) have obvious features of feminine expression. Sechischtis written by women, can be divided into five categories, in terms of subject matter: 1. love; 2. marriage; 3. immigration and war; 4. social role-playing; 5. advice, cursing, self-introduction etc. Signs of feminine expression in these poems are either denotative or connotative, each of which has been used in four different methods. In these short and simple folk poems, the woman’s soul is revealed without veil and mask and talks to the audience. She’s no longer a woman described by male writers, whether praiseworthy as a lover or a mother, or disgusting as a tempter or a witch. With the help of ecriture feminine, poetess describes the world around her through her own eyes for the audience, with all its amazing events and phenomena.

    Keywords: Écriture féminine, Kurmanj literature, Sechischti, Feminist literary criticism
  • Sanaz Khanbanzadeh, Maryam Armaghan *, Jamalodin Soheili Pages 19-49
    Women's professional activity in Iran before the Qajar era was not traditional, but by the middle of the Qajar period women were given the opportunity to participate in society. . Since the presence of women architects in contemporary Iranian architecture is often overlooked, the purpose of this study is to introduce women architects in Pahlavi era and to study their influence in architectural fields. The main question of the research is what architectural areas were performed by women architects during Pahlavi era and how they influenced them. It is assumed that women's work in the professional field has had a greater impact. For this purpose, the paper is a qualitative one, the method of historical-interpretive research and oral history, and the method of data collection, documentation and library, and interviews with architecture pioneers. . In this regard, the performance of women architects, independent variable and the amount of activity and their achievements in the field of architecture are dependent variable. The results indicate that while studying at university and working in the offices of architecture and construction development in the country, there is a reason that women architects can work in the professional field more than academically, but they are still influential in the academic field. The professional field was impressive.
    Keywords: Women Architect, contemporary architecture, gender, Pahlavi Architecture
  • Soheila Sadeqi *, Abolfazl Eghbali Pages 51-70

    The policy area of sexuality in Iran is the site of theoretical conflict between two major approaches. The present article seeks to present a discursive formulation of the theoretical conflicts between these two approaches in Iranian society. In this study, the discourse analysis method of Falkluff and Laclau and Moff is used in combination. The results of the research indicated that the first approach, based on religious principles, follows the idea of sexual education with the focus on sexual ethics and includes concepts such as sexual identity, easy and timely marriage, hijab and restraint, etc. Sex builds Iranian society and studies sexuality in a network of biological and cultural elements, in which sometimes exposure to sex is not only eliminating ambiguity but even adding to it. The second approach emphasizes the need for sexual education with a gender-based knowledge and awareness of the international community's liberal literature, and points out concepts such as homosexuality and homosexuality, respect for the rights of sexual minorities, The distinction between sex and gender constitutes the denial of child marriage and so on. The most important strategy of this discourse in dealing with sex is to explicitly disambiguate sex. The later public domain of the two approaches was the UN 2030 document.

    Keywords: Discourse analysis, Sexuality, Iranian society, Sex Education
  • Ronak Dorokh *, Hamed Nouri Pages 71-90

    One of the issues in the field of body sociology is body management, which is widespread today among girls and women, in which people build social bodies by altering their physical appearance. The research method was applied in terms of purpose and purpose and in the descriptive-analytical way the survey method was used. The research tools are: Bourdieu Cultural Capital Questionnaire and Researcher-Made Questionnaire of Women's Body Management Scale and Social Comparison of Gibbons and Bonk in 2019. The sample size was 382 women and girls aged 20-45 in the city of Sanandaj. The method was multi-stage cluster sampling. SPSS22 software and LISREL software were used for quantitative data analysis. The results showed that there is a significant relationship between variables of body management, cultural capital, media, and social comparison of mentioned variables. The sociological model of body management in women based on cultural capital and the media is mediated by social comparison mediation in Sanandaj. Social comparison with a coefficient of impact of 0.45 The effects of two variables of cultural capital have had on the media variable of body management criterion. In urban women, social comparison is an essential source of information about body self-management, and social comparison processes fill the gap between self-talk and the concept of individual and inter-group identity.

    Keywords: body management, Cultural Capital, Media, social comparison
  • Reza Pishghadam, Ali Derakhshan *, Azam Jannati Ataei Pages 91-115

    The close relationship between language and culture is rooted in the analysis of language and culture in historical knowledge, philosophy, sociology, anthropology, and psychology. Inasmuch as the fact that language and culture are inextricably bound, examining the pivotal role of the language of a speech community can yield significant information about its culture. Conceptualized under an overarching field of study, culturology of language, postulates how the realizations of cultuling (culture in language) can be entrenched in a language. In so doing, the present study aimed to investigate the “patriarchy” and “matriarchy” cultulings in Persian movies from the viewpoint of Hymes’ (1967) SPEAKING model. This is a qualitative research, aiming at demonstrating Iranian culture and finding the covert reasons of using the cultuling of “patriarchy” and “matriarchy”. To this end, the total 100 Persian movies from two decades of 1360 and 1390, were investigated based on the 500 extracted language expressions for each decade. The most recurrent cases of cultuling of “patriarchy” encompass showing threat, pride, anger, domination, order, sarcasm, wiggery, ridicule and contempt for the 1360s movies. In contrast, the cultuling of “matriarchy” was delineated through decision-making, scolding, humiliating, wisecracking, attracting, complaining, showing anger, showing oppressed, pride, and ignoring for the1390s movies. The findings revealed the patriarchy role is less dominant from 1360 to 1390. In fact, the patriarchy has been replaced by matriarchy these days. The paper concludes with some implications for learners, teachers, and educationists who are interested in the culturology, cultuling, and cultural studies.

    Keywords: Culturology, Culture, Cultuling, Hymes’s SPEAKING Model, Patriarchy, Matriarchy
  • AMIN AMIRHOSEINY *, Amin Amirhoseiny Pages 117-130

    The importance of establishing a family and its continuity in Islam is to the extent that dissolution of marriage even by mutual consent of the spouses is the most detestable act in view of the Prophet. As the continuity and survival of the marriage is a basic principle in Islam, Islamic law has provided an opportunity for the husband to come back to the family and revive this sacred institution by offering the simple mechanism of the waiting period (ʻiddah) in the revocable divorce. Nevertheless, there are certain kinds of divorce, known as irrevocable divorce (ba’in), by which the marital relation is dissolved and the revival of the marriage is possible only by making a new marriage contract. In khulʻ divorce (initiated by the wife, based on her dislike of her husband) and in mubarat divorce (initiated by the wife, based on mutual dislike of the spouses) the wife obtains divorce by paying a fixed sum (or transferring a property) to her husband and the divorce becomes irrevocable (ba’in). In divorce for a consideration there is no dislike from both spouses but the wife by paying an agreed sum (or transferring a property) to her husband or by releasing her husband from his duty to pay her past maintenance or from his duty to pay her dower or from his duty to pay other debts owed his wife, obtains divorce. This article examines the legal nature as well as the cultural and social effects of this kind of divorce. Facilitating the separation between the spouses through paying a sum to the husband by the wife without the existence of any dislike between them would increase the number of divorces and for this reason paying attention to the cultural and social effects of this divorce becomes necessary.

    Keywords: divorce for a consideration, khulʻ divorce, mubarat divorce, cultural effect of divorce for a consideration
  • Farahangiz Sabouhi Sani *, Yasin Sedghi, Mehdi Razani Pages 131-153

    Women's traditional and indigenous metal jewelry in Sistan and Baluchistan Province has been one of the most important decorative works used until a few decades ago. These works have been made in various designs and models. They are of the most prominent artistic technologies in Southeast Iran, which are being forgotten today and there is a need for extensive research in this field. For this reason, in the present study, it is attempted to study Baluchi women’ traditional jewelry to investigate the methods, structures and materials used to make them. To this end, in the present study, 9 samples of conventional jewelries of Baluchi women are examined using metallurgical experiments optical microscopy (OM), radiography, computerized tomography scan (CT-Scan), X-ray diffraction (XRD) analysis, and X-ray fluorescence (XRF) analysis. Structural analysis of metal jewelry shows that the base metal of the jewelries is entirely made of silver-copper alloy with a eutectic structure by using casting methods. Moreover, the elemental and compound analysis identifies the two elements of silver and copper with the highest amount in the compound of the alloy, respectively. Also, the type of connections, the type of soldering and the type of metal core of the jewelries are examined using radiography and computerized tomography scan (CT-Scan).

    Keywords: Silver Jewelry, Characterization, Radiography, Metallography, (CT-Scan)